Hukuk Fakütesi Meslekleri

  1. Anasayfa
  2. Bilişim Hukuku
  3. Hukuk Fakütesi Meslekleri
Legal and law concept statue of Lady Justice with scales of just

YÖK Atlas verilerine göre Türkiye’deki hukuk fakülteleri sayısı 2022 yılı itibarıyla Türkiye’de 44’ü devlet, 38’i vakıf, 10’u KKTC’de olmak üzere toplamda 92 hukuk fakültesi bulunmaktadır (Güncel veriler için tıklayınız).

Türkiye’de hâlihazırda yaklaşık 92 000 avukat ve halen 10 000 stajyer avukat vardır. Yani 5 yıl içerisinde Türkiye’deki avukat sayısının 90.000’den 150.000’e çıkması beklenmektedir. 10 yıl içerisinde ise 250-300.000’i bulması.

Hal böyleyken Hukuk Fakültesi mezunlarının sadece Avukatlık ya da Hakim ve Savcılık dışında da diğer alanları tanıması ve kariyerine bu yönde devam etmesi için bazı çalışmalar yapması gerekebilir.

İşte hukuk fakültesi mezunları yahut mezun adaylarına yönelebilecekleri meslek önerileri:

AVUKATLIK

Hukuk fakültesi deyince akla gelen ilk meslek, elbette ki avukatlık. Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.

Mesleğe kabul için neredeyse herhangi bir yeterlilik aranmayan avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için Avukatlık Kanunundaki koşulları taşıyor olmak ve Avukatlık stajını yapmış olmak gerekmektedir.

Avukatlık stajı bir yıldır. Stajın bu kısmında yer alan hükümler uyarınca ilk altı ayı mahkemelerde ve kalan altı ayı da en az beş yıl kıdemi olan bir avukat yanında yapılır.

KURUM AVUKATLIĞI

Kurum avukatlıkları da yapılacak olan KPSS sınavı sonucu alınan KPSS P 3 puanı ile alım yapmaktadır.

Kurum avukatlığı, düz memurluk olarak adlandırılan KPSS B puan türüne göre alım yapılan ve Lisans mezunlarının KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR) sonucu aldığı KPSS P3 puanı ile yapılmaktadır.

Kurum avukatlığı B kadro olarak tanımlandığı için ÇİFT YILLARDA YAPILAN KPSS sınavının P3 (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR) testlerinden elde edilen puanla atanabilmektedir.

Yani Lisan mezunlarının 55 değişik puandan sadece birisi olan puanı KPSS P 3 puan türü KPSS B atamalarında kullandığı puan türüdür.

Bu puan türü ile KPSS B atamalarında alınacak Kurumların Avukat ihtiyaçlarına göre belirlenen kadrolara tercih yaparak ve ÖSYM tarafından atanmak suretiyle kurum avukatlığına geçiş mümkündür.

HAZİNE AVUKATLIĞI

Maliye Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü merkezde veya taşra teşkilatında yer alan Muhakemat Müdürlükleri ve Hazine Avukatlıklarında çalıştırılmak üzere yazılı ve sözlü sınav ile Hazine Avukatı alımı yapmaktadır.

Hazine Avukatlığı’nın idare ile iç ilişkisi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile belirlenmiştir. Görevinin ifası arasında ise Hazine Avukatı takip ettiği davaya ilişkin kurallara ve 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun tayin ettiği meslek kurallarına tabidir. Yani hazine ile hazine avukatı arasında vekâlet hukukundan doğan vekil-müvekkil ilişkisi vardır. Hazine avukatları da, diğer avukatlar gibi müvekkiline, 1136 sayılı Kanun gereği hukuki yardım ve hizmet sunar.

2013 yılında yapılan;  Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, halen kamuda memur olan ve Avukatlık ruhsatına sahip memurların ilan edilecek sınava katılarak başarılı olmaları halinde, Hazine avukatı olarak atanmaları iptal edilmiş ve en az 2 yıl ve belli kadrolarda görev yapan avukatlık ruhsatına sahip kişilerden sınava tabi tutulmaksızın, Hazine Avukatı unvanlı kadrolara açıktan ve naklen atamanın yolu açılmıştır.

Hazine avukatı alımı genelde 2 şekilde yapmaktadır.

KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR KPSS-B ) PUANI İLE ATANMA: KPSS P3 puanı ile Maliye Bakanlığının ilan edeceği sınava puanın yetmesi halinde başvurularak yazılı ve sözlü sınavda da başarılı olmak koşulu ile atanma.

HAZİNE AVUKATI UNVANLI KADROLARA AÇIKTAN VE NAKLEN ATAMA: Hukuk Fakültesi mezunu olanlardan yargı merciinde Hakim ve Savcı olarak görev yapanlar, Avukatlık ruhsatını haiz olanlardan kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanun kapsamında Hukuk Müşaviri ve Avukat kadrosunda en az 2 yıl görev yapanlar ile daha önce Hazine Avukatı olarak görev yapmış olanlardan asaleti tasdik edilenlerin sınava tabi tutulmaksızın Hazine Avukatlığına naklen atanabilmesi.

BANKA AVUKATLIĞI 

Kamu ve Özel Bankalar Hukuk Müşavirliği ve Kredi Risk Tasfiye Bölüm Başkanlığı’nda görevlendirilmek üzere Avukat istihdam emektedir.

Banka Avukatları Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcılığı bünyesinde görev yapmaktadır. Bankanın her türlü alacaklarının idari ve yasal yollarla tahsil ve tasfiye sürecinin yürütülmesi, karşılaşılan hukuksal sorunlar hakkında görüş, yetki ve talimat verilmesi, sözleşmeli avukatlarla koordinasyon işlemlerini yürütürler.

Ayrıca; bankacılık faaliyetlerine ilişkin hukuki düzenlemelerle ilgili gerekli araştırma ve değerlendirmelerin yapılması ve bu kapsamda gerekli bildirimlerde bulunulması; müşteriler, Banka personeli ve diğer şahıslar ile yaşanan her türlü hukuki uyuşmazlığın takip edilmesi ve sonuçlandırılması, gereken hallerde yasal yollara müracaat edilmesi ve Bankanın adli/idari merciler nezdinde temsil edilmesi de Bankamız Avukatlarının görevlerindendir.

Özel bankalar ilanlarında kendi sınavları ile detayları belirtirler, Kamu bankaları da aynı şekilde ilanlarda özel ve genel şartlarını belirterek personel alımları yapmaktadırlar. Kamu bankaları KPSS şartı aramamaktadır ancak sınav şartlarında değişiklik yapma yetkileri vardır.

ADLİ VE İDARİ YARGI HAKİMLİĞİ

Avukatlıktan sonra en çok tercih edilen meslek belki de hakimlik ve savcılıktır. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda öngörülen koşulları taşıyan bir hukuk fakültesi mezunu, yazılı sınav ve sözlü mülakat aşamalarını geçtikten sonra başlayan staj dönemini ve staj sonunda yapılan sınavı tamamladığı takdirde mesleğe kabul edilir.

Adalet Bakanlığı her yıl düzenlediği sınavlar ile hakim alımı yapmaktadır.

Adli – İdari Hakimlik Yazılı yarışma sınavı, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Sınavın organizasyonu ve uygulanması tamamen ÖSYM’nin sorumluluğunda gerçekleştirilir mülakat ise Adalet bakanlığınca yapılır.

SAVCILIK 

Savcılık, hukuk fakültesi mezunları için avukatlık ve hakimliğin ardından en çok tercih edilen üçüncü meslektir. Savcılık mesleğine kabul edilme koşulları ile hakimlik mesleğine kabul şartları aynıdır. Savcılık için de, hakimlik mesleğinde olduğu gibi yazılı sınav ve mülakat koşulları ile staj ve staj bitim sınavını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Savcılık Yazılı yarışma sınavı, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Sınavın organizasyonu ve uygulanması tamamen ÖSYM’nin sorumluluğunda gerçekleştirilir mülakat ise Adalet bakanlığınca yapılır.

KAYMAKAMLIK

Kaymakamlık, ilçenin genel yönetimlerinden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en yetkili kamu görevlisidir.

KAYMAKAM OLMAK İSTEYENLER;

  • Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
  • Sosyal bilimlerle ilgili ve bu alanda başarılı,
  • Başkalarını etkileyebilen, düşüncelerini başkalarına söz ve yazı ile aktarabilen,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, insanları anlayabilen,
  • Yeniliklere açık, yaratıcı,
  • İşleri planlayabilen ve uygulamayı izleyebilen, yönetici özelliklerine sahip kimseler olmaları gerekir.

SINAVA BAŞVURU YAPABİLECEK BÖLÜMLER

Yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin aşağıdaki bölümlerinden mezun olanlar başvurabilir.

YÜKSEK LİSANS ŞARTI OLMADAN LİSANS MEZUNİYETİYLE BAŞVURU YAPABİLECEK BÖLÜMLER

  • Uluslararası ilişkiler
  • Siyaset bilimi
  • Kamu yönetimi
  • İktisat
  • İşletme
  • Maliye
  • Finans
  • Sosyoloji
  • Halkla ilişkiler ve tanıtım
  • Psikoloji bölümlerinden
  • Hukuk fakültelerinden

   mezun olanlar veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde 80’ine sahip olan diğer bölümlerden,

  • Sosyal bilimler
  • Mühendislik fakülteleri
  • Tarih bölümleri

Uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak şartı ile başvuru yapabilir.

YAŞ ŞARTI

Sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak gerekir.

AKADEMİSYENLİK

Akademisyen olmak için  öncelikle lisans düzeyinde eğitim yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Not ortalamasını yüksek tutmak ve
  • Yabancı dil öğrenmek

Akademik kariyer, bir hukuk mezunu için üst sıralarda düşünülebilecek mesleklerdendir. Akademisyenlik, daha çok sürekli araştırma ve eğitim faaliyetlerine ilgi duyanlar için uygun bir meslek dalıdır.

Akademik kariyer için lisans eğitiminden sonra sırasıyla yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamak ve iyi derecede bir yabancı dil biliyor olmak gerekir.

Ayrıca çalışılmak istenilen üniversitenin düzenleyeceği yazılı ve sözlü sınavları da başarıyla geçmek gerekir. Ülkemizde sayıları giderek artan hukuk fakülteleri baz alındığında, hukuk alanında akademisyen ihtiyacının bulunduğu açıktır.

Avatar

fyaman84

30 Mart 2023 tarihinden beri yazar.